úterý 5. července 2011

Mňamky na víkend/ "Yummy" for the weekends

Jahodový cheesecake nebo smetanová roláda. To jsou naše oblíbené dezerty. Jsou prostě skvělé a přitom jsou tak jednoduché :)

Jahodový cheesecake
250g máslových sušenek
100 g másla
1 vanilková tobolka
600g sýru typu žervé
100g moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání

Ozdoba: 400g jahod + 25 g moučkového cukru

Dortovou formu o průměru 23cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozdrtíme v igelitovém sáčku např. válečkem. Rozdrolené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme do formy a povrch lžící uhladíme. 1hod. chladíme dort v ledničce. Dřeň z vanilky smícháme s žervé, moučkovým cukrem a vyšleháme do hladkého krému. V další míse vyšleháme šlehačku do tuha a vmícháme ji lehce do krému. Krém vlijeme na vychladlý korpus a necháme přes noc v lednici. Půl hodinu před podáváním dortu vyjmeme dort a ozdobíme ho jahodami (cca ½ jahod rozmixujeme s cukrem, zbytek necháme v celku).



Smetanová roláda
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
100g krupicového cukru
2 lžíce solamylu
½ lžičky strouhané citronové kůry + olej na potření papíru

Náplň:
1 smetana ke šlehání (215g)
1 sáček vanilkového cukru
1 zakysaná smetana

Troubu zahřejeme na 190°C. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem, solamylem a citronovou kůrou a jemně vmícháme do bílků (nešleháme). Vzniklou směs rozetřeme na plech a pečeme 10min. Upečený horký plát překlopíme na utěrku, sejmeme pečící papír a srolujeme.
Smetanu vyšleháme dotuha. Vmícháme vanilkový cukr a zakysanou smetanu. Vlažné těsto rozrolujeme, potřeme smetanovou směsí a opět zatočíme. Chladíme 3 hodiny. (Lze udělat jen ze zakysaných smetan).
(Oba recepty - zdroj: Apetit)

2 komentáře:

  1. Jůů roláda mi akorát kápla do noty, potřebuji alespoň 2 - 3 upéct do práce .-).. určitě tuto vyzkouším .-)

    děkuji za recept***

    OdpovědětVymazat
  2. To si teda kolegy v praci pekne rozmazlujes :) Je vyborna. Ja na peceni kolacu apod. moc nejsem....vzdycky silim, kolik nadobi se pritom uspini:( Ale nektere veci proste nejde neudelat :)

    OdpovědětVymazat